Nyheter:
  Fornavn:  Etternavn:
Logg inn
Avansert søk
Etternavn
Hva er nytt?
Etterlysninger
  • Bilder
  • Dokumenter
  • Gravsteiner
  • Album
    Alle media
    Kirkegårder
    Steder
    Notater
    Datoer og jubileer
    Kalender
    Rapporter
    Kilder
    Arkiver
    DNA tester
    Statistikk
    Bytt Språk
    Bokmerker
    Ta kontakt
    Be om brukerkonto

    Del Skriv ut Legg til bokmerke

    Rapport: individuals with associated notes

             Beskrivelse: personen met geassocieerde notities


    Treff 901 til 950 av 8030  » Kommaseparert CSV fil

    «Forrige «1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 161» Neste»

    # Person ID Etternavn Fornavn Født dato Død dato Nålevende note Tre
    901 I55481  Archbishop of Canterbury  Æthelhelm,    8 Jan 923  Description: killed  ah1 
    902 I55481  Archbishop of Canterbury  Æthelhelm,    8 Jan 923  There is no evidence to show this Archbishop was the son of Ethlred; he could also have been the Ealdorman of the same name.  ah1 
    903 I58685  Arctander  Lauritz Nielsen  1527  9 Nov 1596  Fra Hallstein Berre:
    "Lauritz reiste i 1548 til København for å studere og ble der i 4 - 5 år. Ved sin tilbakekomst ca. 1553 ble han sogneprest til Kvernes i Møre og Romsdal. I 1570 ble han sogneprest i Stjørdal. Flere av Lauritz og Magdalena sine barn brukte Arctander som slektsnavn. De hadde totalt 16 barn." 
    ah1 
    904 I7282  Arctander  Peder    Ja, ukjent dato  Arctander er en presteslekt i Norge.  ah1 
    905 I58693  Arctander  Peder Nielsen  1533  12 Nov 1609  Peder var rådmann i Trondheim i 1588-1594, hvoretter han ble borgermester i samme by.  ah1 
    906 I58697  Arctander  Samuel Lauritsen  9 Jan 1555  21 Mar 1607  Samuel var på tinget i Stjørdal.  ah1 
    907 I406  Arentsdatter  Anne  9 Des 1812  10 Apr 1887  1815 angis i folketellingen 1865.  ah1 
    908 I7288  Arild  Sidsel  Ca 1731  1756  Han holdt ligpreken over Sidsel Arild 25 aar.  ah1 
    909 I47558  Arnelind  Gustaf Elis  8 Jun 1896  7 Mai 1968  Stationskarl 1922 i Hed.  ah1 
    910 I55021  Arnesdatter Giske  Ragnhild  Ca 995    ah1 
    911 I16561  Arnesdotter  Dordi    1777  (Medical):ålderdom  ah1 
    912 I38660  Arnesén  Karl Albert  17 Des 1869  Ja, ukjent dato  1900  ah1 
    913 I49227  Arnesen Øen  John  26 Jul 1779  2 Jun 1856  ægte foreldre: Corporal Arent Joensen Øyen, Moderen Karen Estensdatter.  ah1 
    914 I8017  Arneson Giske  Torberg  990  1050  Torberg var vistnok sin fars eldste sønn. Han ble i 1025 lendmann på Møre hvor han ble etterfulgt av sin sønn, Øystein Orre.
    Fra Snorre Sturlasson: Olav den helliges saga:
    (Etter striden mellom Ragnhild og Torberg om Stein Skaftesson).
    138. ... Etter jul kom det sendemenn fra kongen til Torberg med bud om at han skulle komme til kongen før midfaste, og med strengt pålegg om å følge budet. Torberg forela det for vennene sine og ba om råd om han skulle våge så mye som å reise til kongen slik som saken sto, og det var mange som rådde ham fra det, og sa det var tryggere å se til å bli av med Stein først og så gå i kongens makt. Torberg hadde mest lyst til å ikke utsette det med reisen.
    Litt senere dro Torberg til sin bror Finn og forela saken for ham og ba ham følge med seg. Finn svarte, han sa at han syntes det var fælt å la seg kue av kvinnfolk slik at han ikke torde holde ord mot sin herre for sin kone. Du kan jo la være å komme om du ikke vil, sa Torberg, men jeg tror nå at du lar være mer av redsel enn av troskap mot kongen. De skiltes i sinne.
    Så dro Torberg til Arne Arnesson, bror sin, og fortalte ham hvordan saken sto, og ba ham følge med seg til kongen. Arne sa: Det er underlig med deg, synes jeg, så klok mann som du er, og så omtenksom, at du skal ha styrtet deg ut i en slik ulykke og fått kongens unåde over deg når det ikke var noen nødvendighet for det. Det kunne enda vært en unnskyldning om det hadde vært din frende du tok deg av eller en fosterbror, men det er ingen mening i slikt, å ta seg av en islending og ha hos seg en mann som kongen har gjort fredløs; og nå vil du sette både deg selv og alle dine frender på spill. Torberg sa: Det er som de sier at én er det som vanslekter i hver ætt. Den ulykke far hadde, ser jeg nå helt klart, han var uheldig med sønnene sine, siden han til slutt skulle få en som ikke har noen likhet med ætten vår, men er uten tiltak. Om jeg ikke syntes det var skam å si slikt om min mor, så skulle jeg sannelig aldri kalle deg vår bror.Ð Så snudde Torberg seg og gikk, han dro hjem og var nokså ute av seg. Etterpå sendte han bud nord i Trondheimen til Kalv, bror sin, og ba ham komme og møte seg ved Agdenes. Og da sendemennene kom til Kalv, lovte han å komme og sa ikke et ord imot.
    Ragnhild sendte noen menn øst på Jæren til sin far Erling og ba ham sende hjelp til henne. Derfra kom da Erlings sønner, Sigurd og Tore, og hver av dem hadde en tjuesesse med nitti mann ombord. Da de kom nord til Torberg, tok han imot dem på det beste og med stor glede. Så rustet han seg til reisen, og Torberg hadde også en tjuesesse. De dro i vei nordover. Da de kom til Trondheims Minne så lå alt Finn og Arne der, brødrene til Torberg, med to tjuesesser. Torberg hilste glad på brødrene sine, og sa at bryningen hadde nok bitt på dem. Finn sa at det var ikke ofte det trengtes med ham. Så seilte de med hele denne flåten til Trondheimen, og Stein var med dem ennå. Og da de kom til Agdenes, lå Kalv Arnesson og ventet, og han hadde en tjuesesse med godt mannskap. Med denne flåten seilte de inn til Nidarholm og lå der natten over. Morgenen etter hadde de en samtale med hverandre; Kalv og sønnene til Erling ville at de skulle seile inn til byen med hele flåten og så la lykken rå, men Torberg ville at de først skulle fare varsomt og komme med tilbud, det var Finn og Arne enige i. Så ble det avgjort slik at Finn og Arne dro til kong Olav først og hadde få menn med.
    Kongen hadde fått høre hvor mannsterke de var, og han var nokså sint da han talte med dem. Finn gjorde tilbud for Torberg og for Stein, han tilbød at kongen skulle dømme så store pengebøter han ville, men Torberg skulle få lov å bli i landet og få ha veitslene sine, Stein skulle ha fred på liv og lemmer. Kongen sa: For meg ser det ut som dere har stelt det slik at dere nå mener dere rår halvt med meg eller mer. Det var det siste jeg hadde ventet av dere brødre at dere skulle gå mot meg med en hær; jeg kan merke på denne planen at det er disse jærbuene som har satt den i verk. Men dere trenger ikke å by meg penger. Da sa Finn: Vi brødre har ikke samlet hær av den grunn at vi vil by Dem ufred, konge. Det er tvert imot slik at vi vil by Dem vår tjeneste først. Men om De nekter og tenker å la Torberg li noen overlast, da vil vi dra med hele den hæren vi har, til Knut den mektige. Da så kongen på ham og sa: Om dere brødre vil sverge en ed til meg på det at dere skal følge meg innenlands og utenlands og ikke skilles fra meg uten at jeg gir samtykke til det, og ikke dølge det for meg om dere får vite om svikråd mot meg, da skal jeg ta imot forlik av dere brødrene.
    Så dro Finn tilbake til hæren og sa hva for et valg kongen hadde gitt dem. Nå sa hver sin mening; Torberg sa at han for sin part vile ta imot dette vilkåret; jeg har ingen lyst til å rømme fra eiendommene mine og reise til utenlandske høvdinger, sa han. Jeg mener det alltid vil være til ære for meg å følge kong Olav og være der han er. Da sa Kalv: Jeg vil ikke avlegge noen ed til kongen, og jeg vil bare være hos kongen så lenge jeg får ha veitslene mine og de andre verdighetene, og så lenge kongen vil være min venn. Og det er mitt ønske at vi alle sammen skal gjøre det slik. Finn svarte: Jeg vil rå til det at vi lar kong Olav rå alene i tretten mellom oss. Arne Arnesson sa som så: Om jeg var ferdig til å følge deg, Torberg, enda du ville kjempe mot kongen, da skal jeg ikke skilles fra deg nå, dersom du velger en bedre vei. Jeg vil følge deg og Finn og velge det vilkåret dere synes er best for dere. Så gikk de tre brødrene, Torberg, Finn og Arne, ombord på ett skip, og rodde inn til byen, og så gikk de til kongen. Forliket kom i stand, og brødrene avla ed til kongen. Så prøvde Torberg å få forlik med kongen for Stein, og kongen sa at Stein kunne få fare i fred hvor han ville for ham. Men hos meg kan han ikke være mer, sa han.
    Kalv tok inn på Egge, og Finn dro til kongen, men Torberg og resten av hæren deres reiste hjem sørover. Stein fulgte med Erlings sønner sørover; tidlig på våren dro han vestover til England og så til kong Knut den mektige og ble hos ham lenge og var velsett der.
    Under slaget ved Stiklestad etter at kong Olav hadde falt:
    231. Kalv Arnesson lette etter brødrene sine som hadde falt der. Han fant Torberg og Finn, og folk sier at Finn kastet et sverd etter ham og ville drepe ham og talte harde ord til ham og kalte ham en niding som hadde sveket sin konge. Kalv brrydde seg ikke om det og lot bære Finn bort fra valplassen, og likeså Torberg. Så ble sårene deres ettersett, og de hadde ingen farlige sår. De hadde falt om av tretthet under alle de våpen som ble brukt på dem. Så sørget Kalv for å få flyttet brødrene sine ned til skipet og fulgte selv med dem. Straks han var borte, dro også hele den bondehæren bort som hadde hjemme der i nærheten, unntagen de som hadde sårede frender og venner å stelle med eller tok seg av likene etter dem som hadde falt. De som var såret, ble flyttet inn på gården, så der var hvert hus fullt av dem, og det var slått telt ute over noen. Men så merkelig mange folk det hadde samlet seg til bondehæren, så syntes folk ikke det var mindre rart hvor fort samlingen gikk fra hverandre, da den først tok til med det. Det kom mest av det at størsteparten av hæren hadde samlet seg fra bygdene der omkring, og disse folkene ville svært gjerne hjem igjen.
    242. Finn Arnesson ble ikke lenge hos Kalv på Egge, for han kunne slett ikke glemme at Kalv hadde vært med i slaget mot kong Olav. Finn kom stadig med harde ord til Kalv av den grunn. Torberg Arnesson styrte ordene sine mye bedre enn Finn. Likevel lengtet Torberg også etter å komme bort og hjem til gården sin. Kalv ga brødrene sine et godt langskip med all slags redskap og annet utstyr og godt følge. Så reiste de hjem til gårdene sine. Arne Arnesson lå lenge av sårene, men ble helt bra og fikk ingen men av det. Han reiste sørover til gården sin senere på vinteren. Alle brødrene fikk fred med kong Svein og slo seg til ro hjemme.
    Fra Snorre Sturlasson: Harald Hardrådes saga:
    33. Kong Harald giftet seg med Tora, datter til Torberg Arnesson vinteren etter at kong Magnus den gode var død. De hadde to sønner; den eldste het Magnus og den andre Olav. Kong Harald og dronning Ellisiv hadde to døtre; den ene het Maria, den andre Ingegjerd. Våren etter den hærferd som vi nå har fortalt om, bød kong Harald ut en hær og reiste om sommeren til Danmark og herjet. Og det gjorde han sommer etter sommer. 
    ah1 
    915 I8017  Arneson Giske  Torberg  990  1050  Giskeætten
    stormannsslekt som nedstammet fra Torberg Arnesson (jfr. Arnmødlingene) og Ragnhild, Erling Skjalgssons datter. Deres datter Tora ble gift med Harald Hardråde, og fra henne stammer de følgende konger i Norge. G. døde ut på mannssiden i 1265, og med Margrete Nikolasdatter, som giftet seg med Bjarne Erlingsson, gikk Giskegodset over til Bjarkøyætten.
    Alt. namn: Kollbjørn Arnisson Giske 
    ah1 
    916 I14025  Arnesson  Olof  Ca 1669  6 Des 1745  "gamle hedervärde mannen Olof Arnesson från Gryttom som levat med h. Ingrid från 4-dag pingst 1699 till 6 dec 1745, stilla, saktmodig och andelig i 76 år"  ah1 
    917 I55024  Arnesson Giske  Arne  1000    ah1 
    918 I55024  Arnesson Giske  Arne  1000    Arne Arnesson was born in 1000 AD and was alive in 1030. He was probably his father's youngest son and lived in Romsdal. He was of the famous Arnmødlinge family. In 1026 concluded together with his brother Torberg an agreement with St. Olav. In 1028 he was a "lendermann" (nobleman) or "hirdmann" (king or earl retainer or body guard). He was in the battle of Stiklestad and bore Olav's mark after Tord Folesson was fallen.

    ------
    Fra VF. Arne Arnesson ble født år 1000, levde i 1030. Han var antagelig sin fars yngste sønn og bodde muligens i Romsdal. I 1026 sluttet han sammen med sin bror Torberg forlik med Olav den Hellige, og er ham tro i 1028, da han dro til Sverige. Var i 1028 lendermann eller hirdmann. Var med i slaget ved Stiklestad og bar Olavs merke etter at Tord Folesson var falt. Ble selv såret men overlevde slaget. Senere er det intet vi hører om ham.

    Av den kjente Arnmødlinge-slekta. Of the famous Arnmødlinge family. 
    ah1 
    919 I55025  Arnesson Giske Austrått  Finn  Ansl 996  1063  Earl of Halland - Where is this? In Norway somewhere I suppose.  ah1 
    920 I8019  Arnmodsen Giske  Arne  963  1024  Arne skal ha deltatt i Hjørungavågslaget i 986.
    Han var lendmann i 1016 på Møre under Olav den Hellige.
    Arne var mektig og gjev og bodde vistnok på Giske. Da han døde ca. 1024 var han en gammel man.
    Fra Snorre Sturlasson: Olav den helliges saga, avsnitt 110:
    «Det var en mann som het Arne Armodsson, han var gift med Tora, datter til Torstein Galge. De hadde disse barna: Kalv, Finn, Torberg, Amund, Kolbjørn, Arnbjørn, Arne og Ragnhild, og hun var gift med Hårek på Tjøtta. Arne var lendmann, en stor og mektig mann og kong Olavs gode venn. Sønnene hans, Kalv og Finn, var hos kong Olav den gangen, og kongen satte dem svært høyt.»
    Det var kongens oppgave å skape fred i riket. Det kunne gjøres gjennom straffeekspedisjoner mot vikinger og ransmenn. Men fremfor alt gjaldt det å unngå at vikinger og ransmenn fant beskyttelse lokalt. Olav måtte se til at det fantes lokale organer som kunne verne retten, men han måtte også sørge for at de lokale kreftene ikke selv opptrådde som røvere. Med andre ord, han måtte få stormennene til å tre i sin tjeneste. Her er det kyst-Norge som kommer sterkest inn i bildet.
    I det siste halve århundret hadde stormennene på Vestlandet rådd seg mer eller mindre som de ville. De førte stort hus, hadde mange tjenere, ikke få mann som kunne føre våpen. En må regne med at de hadde vidt utstrakte eiendommer, og at mange bønder sto i mer eller mindre utpreget avhengighetsforhold til dem - enten som leilendinger, eller med et mer uklart pliktforhold. Ikke i noe fall var det særlig tilrådelig å legge seg ut med den lokale høvdingen. Å være hans venn innebar effektiv beskyttelse; unndro man seg hans proteksjon, kunne mangt og meget skje.
    Dette måtte da bli kongemaktens første mål: Å gjøre disse høvdingene til kongens menn, å la dem beholde sin makt noenlunde ubeskåret, men la dem utøve den på kongens vegne. Det er nettopp på Olav Haraldssons tid vi møter en ny kategori stormenn i sagaene - nemlig lendmennene. Snorre bruker uttrykket bare ved et par spredte anledninger før Olavs tid, men fra og med Olavs saga er det stadig i bruk. Muligens var det Olav som skapte denne institusjonen. Ordet antas å betegne menn som kongen gir land, jord, å disponere. Kongeætten satt med store jordeiendommer rundt om i landet, tatt i arv fra slagne småkonger eller konfiskert fra oppsetsige høvdinger. Denne jorda kunne de la høvdingene få del i. Den høvding som tok imot kongsjord, ble kongens håndgangne mann, svor ham troskap.
    Men kongemakten baserte seg ikke utelukkende på lendmennene. På kongsgårdene satt kongens årmenn, gårdsforvaltere, og heller ikke de var uten maktmidler. De rådde over en liten mannskapsstyrke, og hadde i oppdrag å kreve inn slike avgifter og bøter som ikke lendmennene disponerte, og likeså å se til at lov og rett ble fulgt - ikke bare av småkårsfolk, men også av stormennene. Det var ofte folk av lav ætt - trellbårne, heter det sågar undertiden - som hadde kongen å takke for alt, og som hadde all interesse av å tjene ham trofast; kongsombudet var det eneste årmannen hadde å støtte seg på. For den høvdingbårne lendmannen, som i alle tilfelle var født til rang og makt både i bygda og videre utover, føltes derimot verdigheten som kongsmann ikke alltid like lokkende, den kunne like gjerne føles som en tvang. Et motsetningsforhold mellom de to slags kongsmenn tegnet seg ofte. Lendmannen kon lett til å se skjevt til årmannen. Han sto som en konkurrent til hans eget maktområde, og dertil var han en inntrenger og en oppkomling.
    Olav Haraldsson mislyktes i å knytte de bestemmende ættene til seg, og derfor greide han heller ikke å holde Norge. Noen lendmenn - mest slike som han selv hadde ført til makt og ære - ble ham trofaste like til det siste. Mest kjent blandt dem er sønnene til Arne Arnmodsson fra Giske. Men mellom Olav og høvdingene på Vestlandet, i Trøndelag og i Hålogaland ble gapet for bredt. Og det er den tiltagende konflikten mellom dem og kongen som danner renningen i Snorres store saga om Olav. 
    ah1 
    921 I55427  Arnmodsson Giske  Arnfinn  Ca 975    ah1 
    922 I55305  Arnmodsson Giske  Finn  962    ah1 
    923 I40677  Arnoldsdotter Jonsson  Maj Valborg Lovisa  1 Mai 1916  6 Jan 2010  Ogift  ah1 
    924 I21749  Aronsdotter  Augusta  7 Okt 1872  23 Aug 1939  Ogift.  ah1 
    925 I22461  Aronsdotter  Karolina Matilda  17 Jun 1868  6 Jan 1922  Ogift.  ah1 
    926 I20661  Aronsdotter  Nanny Maria  3 Mar 1900  28 Jul 1933  ogift.  ah1 
    927 I16777  Aronsson  Anders Peter  25 Apr 1866  21 Aug 1920  Tidigare martinarbetare.  ah1 
    928 I69018  Aronsson  Berit Viola Ingegärd  6 Jul 1934  31 Mar 2013  Gift Ludvigsson, änka 29 dec 2001.  ah1 
    929 I38953  Aronsson  Fritz David Mauritz  22 Sep 1902  31 Des 1924  Ogift.  ah1 
    930 I19058  Aronsson  Karl  11 Sep 1868  28 Okt 1953  D?vstum.  ah1 
    931 I28718  Aronsson  Karl Aste  18 Feb 1916  19 Jan 1977  Ogift.  ah1 
    932 I16775  Aronsson  Karl Gustav  3 Mar 1863  6 Apr 1934  Ogift.  ah1 
    933 I36271  Aronsson  Karl Johan  18 Aug 1871  8 Jun 1951  Ogift.  ah1 
    934 I25351  Aronsson  Karl Johan  24 Jul 1875  23 Feb 1950  Ogift.  ah1 
    935 I73042  Aronsson  Knut Sigurd  10 Jan 1913  7 Sep 1990  Kamrer 1960.  ah1 
    936 I51603  Aronsson  Tyra Augusta  14 Nov 1884  19 Jun 1963  Ogift.  ah1 
    937 I55188  Árpád  Laslo Vazul (Vazoly, Basile)  0976  1029  Called Ladislas I, King of Poland by Stuart.  ah1 
    938 I55178  Árpád, King of Hungary  Andras I (Andrew)  1001  Ett 6 Jul 1060  Description: killed in battle  ah1 
    939 I55178  Árpád, King of Hungary  Andras I (Andrew)  1001  Ett 6 Jul 1060  Andras' wife, Anastasiya was a daughter of Yaroslav I "the Wise", Grand Duke of Kiev.  ah1 
    940 I7522  Arvidsdotter  Britta  9 Mar 1703  Ja, ukjent dato  Vittnen: Lars i Brunstorp, Johan i Bäcketorp, hustru Karin i Klippetorp.  ah1 
    941 I7456  Arvidsdotter  Elin  26 Okt 1690  21 Sep 1759  Faddrar: Mons. Johan ..., Lars Larsson i Siggetorp, Gudmoder hustru Elin i Botorpet.  ah1 
    942 I53937  Arvidsdotter  Karin  uppsk 1630  1695  Dca Misericordias Dominus beledsagades till sin hwilo, (Sa)mmon
    i lijffstijden ähreborne och gudf. Matrona, Men nu hoos
    Gudh sal. Karin Kååsa, född aff ädelt blod på Ooß-
    hult i piättery Sochn, berömel: Arendatoreska
    öffwer 30 åhr på Toftaholm med sin sl. man, och äffwen, i sitt änkio-
    stånd, och affled i holegården, då hon sin wandrings-
    lopp beprijseligen hade utfört något öffwer 60 åhr.

     
    ah1 
    943 I30596  Arvidsdotter  Kerstin  1688  10 Apr 1763  1689  ah1 
    944 I7521  Arvidsdotter  Kerstin  8 Aug 1707    Vittnen: Nils i Lerbrotorp, Karl i Åtorp, hustru Kerstin i Brunstorp.  ah1 
    945 I7521  Arvidsdotter  Kerstin  8 Aug 1707    FreeFormatDate:2. sönd i fastan  ah1 
    946 I79497  Arvidsson  Carl Petrus  29 Jun 1868  14 Okt 1931  Gift 10/11 1889.  ah1 
    947 I53933  Arvidsson  Gabriel  1708  12 Okt 1788  Dopböcker från 1707 och 1708 är ofullständiga, bara ett namn per år antecknat.  ah1 
    948 I79499  Arvidsson  Gustaf Arvid  24 Nov 1873  22 Feb 1913  Gift 24/5 1896.  ah1 
    949 I25606  Arvidsson  Jan Gunnar  2 Nov 1942  16 Des 1999  Ogift.  ah1 
    950 I7485  Arvidsson  Johan  27 Des 1697  27 Feb 1760  Faddrar: Nils Jonsson i Solberga, Nils Svensson ibid: hust. Elin i Botorp.  ah1 


    «Forrige «1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 161» Neste»