Nyheter:
  Fornavn:  Etternavn:
Logg inn
Avansert søk
Etternavn
Hva er nytt?
Etterlysninger
  • Bilder
  • Dokumenter
  • Gravsteiner
  • Album
    Alle media
    Kirkegårder
    Steder
    Notater
    Datoer og jubileer
    Kalender
    Rapporter
    Kilder
    Arkiver
    DNA tester
    Statistikk
    Bytt Språk
    Bokmerker
    Ta kontakt
    Be om brukerkonto

    Del Skriv ut Legg til bokmerke

    Tora Guttormsdatter

    Kvinne - Ja, ukjent dato


    Generasjoner:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikalt    |    Bare Tekst    |    Generasjon Format    |    Tabeller    |    PDF

    Generasjon: 1

    1. 1.  Tora Guttormsdatter og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 45BC003695BB42F5BCC04D0473D92327210E

      Familie/Ektefelle/partner: Harald IV Magnusson Gille. Harald ble født 1103; døde 1136. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 2. Sigurd II Munn Haraldsson  Etterslektstre til dette punkt ble født 1133; døde 1155.
      2. 3. Brigida Haraldsdotter  Etterslektstre til dette punkt døde 22 Okt.


    Generasjon: 2

    1. 2.  Sigurd II Munn Haraldsson Etterslektstre til dette punkt (1.Tora1) ble født 1133; døde 1155.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 8424E7B3A07941E3BFF4FF3D8987B1D7060E
      • Yrke: 1136-1155, Norge; konge

      Familie/Ektefelle/partner: Gunhild. Gunhild ble født cirka 1135; døde cirka 1160. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 4. Sverre Sigurdsson  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1151; døde 9 Mar 1202, Berge, Strandebarm, Hordaland.

      Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 5. Cecilia Sigurdsdotter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1155; døde 1186.

    2. 3.  Brigida Haraldsdotter Etterslektstre til dette punkt (1.Tora1) døde 22 Okt.

      Notater:

      Død:
      After 1202.

      Familie/Ektefelle/partner: Birger Brosa. Birger (sønn av Bengt Folkesson og Sigrid Björnsdotter) døde 9 Jan 1202, Visingsö, Jönköpings län, Sweden. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 6. Ingegärd Birgersdotter  Etterslektstre til dette punkt og døde.
      2. 7. Folke Jarl  Etterslektstre til dette punkt ble født 1170 , Ulvåsa, Östergötland, Sweden; døde 18 Jul 1210, Gestilren.


    Generasjon: 3

    1. 4.  Sverre Sigurdsson Etterslektstre til dette punkt (2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født cirka 1151; døde 9 Mar 1202, Berge, Strandebarm, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 1971B48AC98D409DA7C8658945CF51F5B25C
      • Yrke: Mellom 1184 og 1202, Norge; konge

      Notater:

      Kong Sverre dominerte den politiske og militære scenen i Norge gjennom hele sin 25-årige aktive periode. Norges sentrale politiske historie i denne epoken er Sverres historie. Om Sverre vet vi mer enn om noe annet norsk middelaldermenneske. Likevel har historikerne aldri blitt lei av å stille spørsmålet: Hvem var Sverre? Med dette har de ment: Hvem var han sønn til? Det kan vi aldri få sikkert svar på, og det kunne være fristende å si at det kan være det samme; men det ville være galt. For å forstå Sverre, er det nødvendig å drøfte spørsmålet. Og det er nødvendig for å forstå tiden.
      Først et riss av det man med sikkerhet vet om Sverre. Han dukket opp i Norge i 1176. Straks etter, i 1177, slo han seg i lag med birkebeinene. Det var den profesjonelle krigerflokken som hadde fulgt den nyss falne kong Øystein Møyla. Sverre sa seg å være sønn av kong Sigurd Munn, ble leder for birkebeinene og tok straks kongsnavn. Etter det hadde han stor fremgang, men oppnådde aldri å bli uomtvistet eller ubestridt enekonge.
      Om Sverres opphav vet vi det han selv fortalte, det som er nedskrevet i den sagaen som ble forfattet eller i hvert fall påbegynt i hans egen levetid. Etter denne fortellingen skulle han være født i Norge i 1151. Hans mor var en vestlandsk kvinne som hette Gunhild. Hun var gift med Unas kammaker, som ble holdt for å være far til Sverre. Bror av Unas var Roe, som ble biskop på Færøyene i 1161. Sverre ble sendt til fostring hos Roe, 5 år gammel. Der ble han opplært og viet til prest.
      Sverre vil så ha det til at Gunhild på sine eldre dager kom i anfektelse over Sverres unnfangelse. Hun reiste til paven i Roma og skriftet. Paven påla henne å fortelle Sverre at han i virkeligheten var sønn av Sigurd Munn. Og i 1175 reiste hun til Færøyene og fortalte Sverre at han var kongssønn.
      Av denne historien er noe etter alt å dømme rett, blant annet det som sies om morsætten, oppfostringen og prestevigselen. Noe er påviselig galt, som når det sies at Roe var bisp da Sverre var 5 år; det ble han minst fem år senere. Resten av historien er mer eller mindre utrolig, uten at det er mulig å føre definitivt bevis. Noen av de viktigste forhold som gjør historien usannsynlig skal nevnes:
      Kong Sigurd Munn var født i 1133, eller meget kort før. Han kan da neppe ha satt barn til verden før tidligst i 1148-49. Etter sagaens opplysninger skal Sverre ha vært presteviet før 1175. Etter kirkeretten skulle han da ha vært minst 30 år, eller født før 1145, da Sigurd Munn var 12 år gammel. Når ikke dette alene feller Sverres sak, er det fordi kirkeretten kan ha vært brutt.
      Utrolig tvers igjennom er Roma-ferden til kammakerens kone, pavens personlige inngripen og det pålegg han skal ha gitt henne. Det minste her er at i Roma oppholdt det seg på denne tid ingen pave. Den paven som den norske kirken holdt seg til, Alexander 3., oppholdt seg lenger sør i Italia, i Agnani, Segni og Frentino. Viktigere er at 10 år tidligere hadde kirken i Norge fått innført den regel at bare ektefødte kongssønner hadde arverett til kronen. Pavelig medvirkning til å få flere kongelige bastarter fram i lyset er derfor meget usannsynlig, mildt talt.
      Flere av de urimelige trekk i Sverres historie skal ikke omtales. Det er ikke nødvendig. For det viktige er at det overhodet ikke finnes noen grunn til å tro at Sverre skulle være sønn til Sigurd Munn. Heller ikke Sverres påstand gir noen slik grunn. Videre er det ikke noen grunn til å mene at Sverre selv på noen måte kan ha kommet til å tro at han var kongssønn, slik enkelte har hevdet. Og slett ikke er det grunn til å mene at en bevisst forfalskning fra Sverres side skulle være merkelig, eller kaste uheldig lys over Sverres moral. Iallfall ikke om man måler Sverre med den eneste rimelige målestokk, den praksis man finner hos tidens respektable folk. Og det er den som belyser både Sverre og tiden.
      I borgerkrigenes mylder kan man, senest fra 1130-årene, merke fremveksten av to hovedgrupperinger blant de verdslige stormennene. Den ene hadde søkt fremgang ved oppslutning om kong Sigurd Jorsalfares etterkommere. Den andre støttet Harald Gille og hans avkom. Fra først av fantes det ikke klare geografiske skillelinjer mellom stormannsgrupperingene. Etter sagaen hadde likevel allerede Magnus Blinde, sønn til Sigurd Jorsalfare, sine fleste tilhengere i Trøndelag.
      Etter Magnus Blindes katastrofale nederlag i 1135 og fall mot Harald Gilles sønner i 1139, var oppslutning om Sigurd Jorsalfares linje foreløpig blitt umulig. Stormennene var henvist til å danne grupperinger omkring Harald Gilles sønner. Det vokste frem en stormannsgruppering med trøndersk tyngdepunkt omkring de to Harald-sønnene Sigurd Munn og Øystein. En annen gruppering samlet seg om deres bror Inge Krokrygg. Den siste var mest knyttet til Viken og Vestlandet.
      Den ledende mann innen Inge-partiet ble i 1161 den sørvestlandske lendmannen Erling Skakke, etter at både kong Inge selv og hans fremste mann, Gregorius Dagsson, var falt. Erlings fem år gamle sønn Magnus, dattersønn til Sigurd Jorsalfare, legemliggjorde muligheten for å forene det nyere Inge-partiet med de tradisjonelle krefter som ennå helst støttet Sigurd Jorsalfares etterkommere. Slik ble lendmannssønnen Magnus i en prekær situasjon tatt til konge i 1161, og det skjedde med kirkens tilslutning.
      I 1176 dro Sverre til Norge for å kreve sin rett til tronen. I Sverige ble han og endel av Birkebeinerne mottatt av jarlen Birger Brosa. Etter Øystein Møylas død ble Sverre nytt kongsemne for birkebeinene. De tok seg til Nidaros hvor Sverre ble hyldet på Øretinget som Norges konge den 13.03.1177.
      Det var alliansen omkring Magnus, nå 21 år gammel, hans aldrende far Erling jarl og kirkelederen erkebisp Øystein, som automatisk ble Sverres fiender da han reiste merket i 1177. Alliansen var nå blitt formidabel, den omfattet det meste av landets eldgamle aristokrati.
      I 1179 falt Erling Skakke, far til kong Magnus Erlingsson, og i 1180 led Magnus selv nederlag og falt i 1184.
      Etter at birkebeinene hadde beseiret heklungene i 1184, tok kuvlungene opp kampen. Jon Kuvlung, angivelig sønn til Inge Krokrygg, ble kongehyllet på Haugating i 1185 og styrte i Viken inntil han falt i et slag mot birkebeinene i Bergen i 1188. Tre mindre reisninger på Østlandet i årene 1189-91 (Sigurd Brennas flokk 1189, vårbelgflokken 1189-90, breiskjeggflokken 1190-91, hver med sitt kongsemne) ble slått ned av bønder og bymenn i Viken. Deres kongsemne, Sigurd, angivelig sønn av Magnus Erlingsson, ble kongehyllet på Haugating. Øyskjeggene satte seg fast på Vestlandet, men ble beseiret av birkebeinene i et slag ved Florvåg ved Bergen i 1194, der Sigurd falt.
      Erkebiskop Øystein støttet kong Magnus til 1180. Etter Magnus' nederlag på Ilevollen, gikk han tre år i landflyktighet i England. Den andre norske kirkelederen i Sverres kongstid, Eirik Ivarsson som ble erkebiskop i 1188, søkte allerede etter to år tilflukt hos erkebiskop Absalon i Lund, også han på grunn av strid med Sverre. Eirik ble værende i utlandet for resten av Sverres tid.
      Sverre hadde banet seg veien til kongemakten ved hjelp av sverdet. Men enhver makthaver, likegyldig i hvor høy grad han bygger sin stilling på makt, vil ha et behov for å søke legitimitet. Kroningen, som for første gang i Norge og Norden fant sted da Magnus Erlingsson ble kronet i 1163 (eller 1164), ga kongen en styrket, oververdslig legitimitet. Kroningen symboliserte Guds godkjennelse av kongen. Sverre hadde flere meget sterke grunner til å forsøke å bli kronet. Viktigst var kanskje at kroningen måtte utføres av kirkens representanter. Kirkens menn fikk derfor, på grunn av den gud-anerkjente stilling kroningen medførte, større vanskeligheter med åpent å motarbeide ham som kronet konge. Kroningen av Sverre ble møtt med argumenter som at han hadde brutt sitt presteløfte, og at han var bigamist. Sverre satt likevel så mye inn på å bli kronet at han i 1194 angivelig truet biskop Nikolas til å foreta handlingen. De andre norske biskopene var også til stede og samtykket, bortsett fra erkebiskopen som var i Danmark.
      Samme år lyste erkebiskopen Sverre i bann med tilslutning av pave Celestin 3. Senest i 1199 hadde alle de andre norske biskopene også forlatt landet og sluttet seg til erkebiskopen i Danmark. Om de ikke hadde gjort dette, ville de blitt bannlyst av en ny pave, Innocens 3. Det er ikke tvil om at bannlysningen av Sverre fra 1194 til hans død, skapte store vanskeligheter for ham.
      I 1196 ble Inge, angivelig sønn av Magnus Erlingsson, kongsemne for den nydannede baglerflokken under ledelse av biskop Nikolas. Inge ble kongehyllet på Borgarting samme år. Baglerne behersket Viken og Opplandene (første baglerkrig 1196-1202).
      På senvinteren 1202 lå kong Sverre dødssyk i Bergen. Baglerkongen Inge Magnusson satt på Opplandene, og hans flokk behersket ellers hele kystlandet fra Stad til innløpet av Trondheimsfjorden. På sitt dødsleie var Sverre opptatt av de problemer og nye muligheter sønnen Håkon ville stå overfor etter hans egen bortgang.
      Håkons mor var Astrid Roesdatter. I 1185 giftet han seg med Margareta, datter til Erik den Hellige av Sverige. Hun døde i 1209.
      Sverre døde i Bergen 09.03.1202 og ble bisatt i Kristkirken i Bergen. Samme år ble Inge felt av bønder på Helgøya i Mjøsa.

      Familie/Ektefelle/partner: Astrid Roesdatter. Astrid (datter av Roe) og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 8. Håkon III Sverresson  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1180; døde 1 Jan 1204, Berge, Strandebarm, Hordaland.

    2. 5.  Cecilia Sigurdsdotter Etterslektstre til dette punkt (2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1155; døde 1186.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 601CA183CA144C07B7AA86FBA47E5D94C665

      Familie/Ektefelle/partner: Bård Guttormsson, på Rein. Bård (sønn av Guttorm Åsulfsen Rein og Sigrid Torkjellsdatter Fugl) ble født Uppsk 1150 , Rein, Rissa, Sør Trøndelag, Norway; døde 3 Apr 1194, Askøy, , Hordaland, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 9. Inge Bårdsen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1185 , Norway; døde 23 Apr 1217, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway; ble begravet , Nidarosdomen (sørveggen i Kristkirken).

    3. 6.  Ingegärd BirgersdotterIngegärd Birgersdotter Etterslektstre til dette punkt (3.Brigida2, 1.Tora1) og døde.

      Familie/Ektefelle/partner: Sverker. Sverker (sønn av Karl Sverkersson og Christine Stigsdatter) ble født 1164; døde 1209, slaget vid Gestilren. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


    4. 7.  Folke JarlFolke Jarl Etterslektstre til dette punkt (3.Brigida2, 1.Tora1) ble født 1170 , Ulvåsa, Östergötland, Sweden; døde 18 Jul 1210, Gestilren.

      Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 10. Sune Folkesson  Etterslektstre til dette punkt døde 1247.


    Generasjon: 4

    1. 8.  Håkon III Sverresson Etterslektstre til dette punkt (4.Sverre3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født cirka 1180; døde 1 Jan 1204, Berge, Strandebarm, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 7DBFAD56718E40E8881C0FF389F6711713FF
      • Yrke: Mellom 1202 og 1204, Norge; konge

      Notater:

      Håkon var sin fars annen uekte sønn.
      På senvinteren 1202 lå kong Sverre dødssyk i Bergen. Baglerkongen Inge Magnusson satt på Opplandene, og hans flokk behersket ellers hele kystlandet fra Stadt til innløpet av Trondheimsfjorden. Kong Sverre og hans hjelpere var i kirkens bann, og alle bispene i landflyktighet. Det var ikke tegn til løsning av de gamle stridsspørsmålene.
      På sitt dødsleie var Sverre opptatt av de problemer og nye muligheter sønnen Håkon ville stå overfor etter hans egen bortgang. Håkon var ikke så sterkt personlig kompromittert i kirkens øyne som faren. Derfor ville han ha en bedre mulighet til å splitte bispene og baglerkongen. Dette så Sverre, og lot skrive et brev til Håkon i Trondheim, hvor han rådet sønnen til å forlike seg med bispene, Sverre forutså også at Håkon her kunne støte på motstand i egen leir, innen birkebein-partiet. Motstand fra bispefiendtlige kretser i Trøndelag var trolig mest aktuelt. Sverre traff tiltak også mot dette. Brevet hvor han rådet til kirkeforlik lot han lese opp for hirden, så det skulle være helt klart at han selv gikk inn for dette. Sverre tok også mennene sine til vitne på at han ingen annen levende sønn hadde enn Håkon, et klart tiltak mot mulige konkurrerende kongsemner som kunne bli reist innen birkebeinkretsen. Baglerne kunne neppe tenkes å finne et brukbart kongsemne i en sønn av den forhatte Sverre.
      Etter farens død 09.03.1202 ble Håkon hyldet av Birkebeinerne og tatt til konge over Norge på Øreting. I Sverres tid hadde endel biskoper gått i landflyktighet. Nå kalte Håkon bispene hjem og innledet forliksforhandlinger. Bispene var øyensynlig ivrige nok etter å vende tilbake til ombudene fra landsflyktigheten.
      Resultatet av tautrekkingen mellom partene går tilstrekkelig klart fram av et brev som Håkon alene lot utstede om det forliket som kom i stand. Brevet viser at Håkon gjør seg stor møye med å rettferdiggjøre at han går til forlik:
      «Mer strev og vansker og harmelig strid har ligget på oss og landet vårt i lang tid enn det hadde vært nødvendig, med bedre lykke. Og det er dessverre så at man kan si dette landet er kommet enden nær, hvis Gud ikke med sin hellige miskunn snart lar bedringen komme. For nå er nesten alle de døde, som hadde omsorg for landet og landslovene og elsket Gud og den hellige kirken. Men de lever etter som bare legger seg etter umåtehold og ondskap, avind og illvilje, og som alltid fremmer all uråd. Nå frykter verken lærde eller ulærde for Gud eller gode menn, men hver lever som han lyster i lovløshet, for loven foraktes og ran råder, useder vokser og seder tynes, kvinner blir skjemmet med skammelig leiermål, kirker blir oppbrutt, og nå er all kristendom kommet til randen av fall, hvis ikke Gud og gode menn vil sørge for bedring.»
      Biskopene hadde en gavnlig innflytelse på folkemoralen. Baglerpartiet var nesten oppløst og den gamle strid var i ferd med å ta slutt.
      Allerede i 1204 døde imidlertid Håkon plutselig i Bergen, etter sigende forgiftet av sin stemor Margrethe Eriksdotter. Alt folket sørget over ham.
      Håkon Sverresson var ikke gift, men han hadde en sønn med Inga av Varteig som ble født etter hans død, den senere kong Håkon Håkonsson. For å fjerne all tvil om kong Håkon Håkonssons herkomst, lot kongen og hans menn Inga kongsmor bære jernbyrd i Bergen sommeren 1218

      Familie/Ektefelle/partner: Inga, av Varteig. Inga ble født cirka 1185; døde cirka 1234. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 11. Håkon IV Håkonsson, den gamle  Etterslektstre til dette punkt ble født 1204 , Falkenborg, Eidsberg, Norway; døde 15 Des 1263, Kirkwall, , Orkney Islands, Scotland.

    2. 9.  Inge Bårdsen Etterslektstre til dette punkt (5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1185 , Norway; døde 23 Apr 1217, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway; ble begravet , Nidarosdomen (sørveggen i Kristkirken).

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: Norge; konge
      • _UID: 97490E9969BD4F5390B6480B47D8B57B3736
      • Yrke: Fra 1204, Birkebeinerne; konge

      Familie/Ektefelle/partner: Torbjørg Åsulvsdtr. Torbjørg (datter av Åsulv) ble født Uppsk 1188; og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 12. Guttorm Ingesson  Etterslektstre til dette punkt ble født før 1206 , Norway; og døde.

    3. 10.  Sune FolkessonSune Folkesson Etterslektstre til dette punkt (7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) døde 1247.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Omnämnd: 1237

      Familie/Ektefelle/partner: Helena. Helena (datter av Sverker) døde etter 1240. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 13. Katarina Sunadotter  Etterslektstre til dette punkt døde cirka 1252.
      2. 14. Benedikta (Bengta) Sunadotter  Etterslektstre til dette punkt døde etter 1261.


    Generasjon: 5

    1. 11.  Håkon IV Håkonsson, den gamle Etterslektstre til dette punkt (8.Håkon4, 4.Sverre3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1204 , Falkenborg, Eidsberg, Norway; døde 15 Des 1263, Kirkwall, , Orkney Islands, Scotland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 6D69BC3B518B47A9ACB0213433444D101EF6
      • Yrke: Mellom 1217 og 1263, Norge; konge

      Notater:

      Fødsel:
      Håkon ble født sommeren 1204, noen måneder etter farens død, på Folkinsborg, Eidsberg i Borgesyssel. Baglerne var herrer i Viken dengang, så det gjaldt å være forsiktig og ikke la dem få rede på at det var født en sønnesønn av kong Sverre. Selve fødselen foregikk i all hemmelighet, kun en prest som Inga bodde hos, visste hvem gutten var. Men da et år var gått, fant Traand prest og Inga det rådelig å komme bort med ham, de fór til Oplandene og fikk der noen gamle birkebeinere til å fare over fjellet med ham til Nidaros, midt på den hardeste vinteren.
      Tidlig på året 1206 kom birkebeinerne frem til Nidaros, til kong Inge Baardsson med Håkon, og både kongen og siden jarlen Haakon Galen tok vel imot gutten og anerkjente ham som kongesønn. Sagaen har en rekke fortellinger om hvor tidlig ute han var og hvor godt han kunne svare for seg, helt fra han var tre år gammel og for noen dager var kommet i baglernes vold i Bergen.
      Etter kong Inges død var det uenighet blandt birkebeinerne om hvem som skulle bli hans etterfølger, den 13-årige Håkon, Inges sønn Guttorm eller hans bror Skule jarl. Det var tale om at Håkons mor Inga skulle bære jernbyrd for å bevise hans herkomst, det ble talt om å vente til erkebispen kom tilbake fra en reise. Det kom brev fra lendmenenene på Vestlandet, som tok bestemt parti for Håkon, og tilslutt ble han også tatt til konge på Øreting. Skervald fra Gauldal ga ham kongsnavn, vistnok den samme som 15 år tidligere hadde gitt hans far Håkon Sverreson kongsnavn. Men korsbrødrene nektet å la St. Olavs skrin bære ut til hyllingen, så den vanlige eden kunne ikke bli svoret.

      Yrke:
      Håkon ble også hyllet Bergen i 1217. Skule Bårdsson ble regent og jarl med en tredjedel av riket under seg. Skule var halvbror til Inge Bårdsson. Etter Filippus' død samme år ble Håkon også hyllet øst i landet. Etter endelig forlik mellom birkebeiner og bagler ble baglerflokken oppløst i 1218. På riksmøte i 1218 ble riksdelingsavtalen mellom Håkon og Skule fornyet. I 1217 ble slittungflokken reist i Marker, med Magnus, angivelig sønn til Magnus Erlingsson, som kongsemne. Restene av slittungflokken gikk opp i ribbungflokken som ble reist i 1219 i Viken med Sigurd, angivelig sønn av Erling Steinvegg, som kongsemne. Ribbungene ble endelig slått i 1227. På riksmøte i Bergen i 1223 ble Håkon anerkjent som rett arving til tronen fremfor andre.
      I 1236 ble Skule hertug uten noen egen riksdel under seg. Skule gjorde imidlertid opprør i 1239 og lot seg hylde som konge på Øreting. Under de kampene som da oppstod, ble Håkon først slått ved Laaka på Raumarike, men senere ble Skule slått ved Oslo. Skule flyktet til Nidaros og ble felt der 23.05.1240. Håkon ble så kronet i Bergen i 1247.
      I 1260 ble det fastslått at riket skulle arves uten deling i ekte mannslinje. Håkons styre var mildt og godt, landet hadde fremgang, lovene ble forbedret og nye ble vedtatt. I 1261 ble Grønland og i 1262 Island underlagt Norge. Håkon bygde Håkonshallen i Bergen.
      Med en viss Kanga den Unge hadde han datteren Cecilia som døde i 1248. Cecilia var gift med Gregorius Andresson.

      Død:
      Han ble bisatt i Bergen i 1264.

      Familie/Ektefelle/partner: Margrete Skulesdatter. Margrete (datter av Skule Baardsson og Ragnhild Nokvesdtr) ble født 1210 , Norway; døde 1279, Reins kloster. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 15. Magnus, VI Lagabøte  Etterslektstre til dette punkt ble født 1 Mai 1238 , Oslo, (OS), Norway; døde 9 Mai 1280, Bergen, Hordaland, Norway.

    2. 12.  Guttorm Ingesson Etterslektstre til dette punkt (9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født før 1206 , Norway; og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 4CDD866179F34104BC7A4689BF8BB28E50D5

      Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 16. Gyda Guttormsdtr  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1225; døde før 1293.

    3. 13.  Katarina SunadotterKatarina Sunadotter Etterslektstre til dette punkt (10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) døde cirka 1252.

      Familie/Ektefelle/partner: Erik XI Eriksson. Erik (sønn av Erik Knutsson og Rikissa Valdemarsdotter) ble født 1216; døde 1250. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


    4. 14.  Benedikta (Bengta) SunadotterBenedikta (Bengta) Sunadotter Etterslektstre til dette punkt (10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) døde etter 1261.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Omnämnd: 1240

      Familie/Ektefelle/partner: Svantepolk Knutsen. Svantepolk (sønn av Knud, av Blekonge) ble født 1230; døde 1310. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 17. Ingrid Svantepolksdotter  Etterslektstre til dette punkt døde etter 1350.


    Generasjon: 6

    1. 15.  Magnus, VI Lagabøte Etterslektstre til dette punkt (11.Håkon5, 8.Håkon4, 4.Sverre3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1 Mai 1238 , Oslo, (OS), Norway; døde 9 Mai 1280, Bergen, Hordaland, Norway.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: B638A418689C4214B85768D712C035CE2738
      • Yrke: Mellom 1263 og 1280, Norge; konge

      Notater:

      Magnus ble en av de store riksbyggere i Norges historie. Utvidet sentralmyndighetens makt i samfunnet og utførte et skjellsettende arbeid for å skaffe landet et enhetlig og tidsmessig lovverk

      Magnus fikk kongenavn i 1257 og ble kronet i 1261. Han ble regjerende monark etter farens død i 1263.
      Sitt tilnavn fikk han for sine store forbedringer av lovverket. I landsloven ble det innført at riket ikke måtte deles og at det skulle gå i arv til den eldste ektefødte sønn. Han var fredelig, elsket prakt og innførte flere utenlandske skikker ved hirden. Kjøpmennene i de nordtyske byer fikk store rettigheter til skade for landet. Overfor geistligheten var han ettergivende.
      Magnus ble gravlagt i Franciskanerklosteret i Bergen.

      Familie/Ektefelle/partner: Ingeborg Eriksdatter. Ingeborg ble født 1244 , Danmark; døde 1287. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 18. Håkon V Hålegg Magnusson  Etterslektstre til dette punkt ble født 10 Apr 1270 , Norway; døde 8 Mai 1319, Tunberghus.

    2. 16.  Gyda Guttormsdtr Etterslektstre til dette punkt (12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født cirka 1225; døde før 1293.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 82023754CF1A4CE4BB41108E18C7F20B9EBB

      Familie/Ektefelle/partner: Ivar Norheim. Ivar og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 19. Guttorm Ivarsen Norheim  Etterslektstre til dette punkt ble født 1250 , Norheim, Kvam, Hordaland; døde 1306, Norheim, Kvam, Hordaland.

    3. 17.  Ingrid SvantepolksdotterIngrid Svantepolksdotter Etterslektstre til dette punkt (14.Benedikta5, 10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) døde etter 1350.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 680909AC8740438582ACCFDF405A9E03CCE6

      Familie/Ektefelle/partner: David Torstensson Hak. David og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Familie/Ektefelle/partner: Folke Algotsson, Edsvara. Folke (sønn av Algot Bryniolfsson og Margareta Petersdotter) ble født cirka 1263 , Norge; og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 20. Birgitta Folkesdotter  Etterslektstre til dette punkt og døde.


    Generasjon: 7

    1. 18.  Håkon V Hålegg Magnusson Etterslektstre til dette punkt (15.Magnus6, 11.Håkon5, 8.Håkon4, 4.Sverre3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 10 Apr 1270 , Norway; døde 8 Mai 1319, Tunberghus.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: EA7ED68867454EB9A2CA8CF40133B95BAD02
      • Yrke: Mellom 1299 og 1319, Norge; konge

      Notater:

      Var først hertug over SØ-Norge med sete i Oslo, fra 1299 også konge, og i hans tid ble administrasjonssenteret flyttet fra Bergen til Oslo

      Håkon fikk hertugnavn i 1273. Ved farens død i 1280 ble han hertug over Opplandene, Oslo og Færøyene. Han ble hyllet og kronet i 1299 som nærmeste tronarving etter at broren Eirik døde sønneløs.
      Han regjerte med kraft, opphevet jarle- og lendermannstitlene og begrenset biskopenes verdslige makt. Håkon fortsatte krigen med Danmark til 1309, da fred ble sluttet i Kjøbenhavn.
      På sitt dødsleie utpekte Håkon sine nærmeste rådgivere, med kansleren i spissen, til regenter for dattersønnen Magnus Eriksson. Han ble gravlagt i Mariakirken i Oslo.
      Han var vår siste konge av Sverre-ættens mannslinje.

      Bygde Akershus slott og flyttet hovedstaden fra Bergen til Oslo.

      Familie/Ektefelle/partner: Gro Sigurdsdatter. Gro (datter av Sigurd Lodinsson og Baugeid Steinarsdotter) ble født , Norway; døde, Vereid, Gloppen, , Sogn og Fjordane, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 21. Agnes Håkonsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1292 , Norway; døde 1344, Sørum.

    2. 19.  Guttorm Ivarsen Norheim Etterslektstre til dette punkt (16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1250 , Norheim, Kvam, Hordaland; døde 1306, Norheim, Kvam, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: F697D6B3AA374C4288BBFDB1C8908993EAD8

      Familie/Ektefelle/partner: Jartrud Dugalsdatter. Jartrud ble født cirka 1255 , Kvam, Hordaland; og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 22. Ingebjørg Norheim Guttormsdtr  Etterslektstre til dette punkt ble født 1275 , Norheim, Kvam, Hordaland; døde, Sandven, Kvam, Hordaland.
      2. 23. Sigrid Guttormsdatter Norheim  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1280 , Norheim, Kvam, Hordaland; og døde.

    3. 20.  Birgitta FolkesdotterBirgitta Folkesdotter Etterslektstre til dette punkt (17.Ingrid6, 14.Benedikta5, 10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 318790A0B8BB47B68957D777E1F2969988F3

      Familie/Ektefelle/partner: Erik Larsson. Erik (sønn av Lars Bengtsson, i Annerstad) ble født før 1219; og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 24. Bengt Boberg  Etterslektstre til dette punkt og døde.
      2. 25. Ingrid Eriksdotter, Boberg  Etterslektstre til dette punkt og døde.


    Generasjon: 8

    1. 21.  Agnes Håkonsdatter Etterslektstre til dette punkt (18.Håkon7, 15.Magnus6, 11.Håkon5, 8.Håkon4, 4.Sverre3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1292 , Norway; døde 1344, Sørum.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 2DBF04C96BCE483986DF8959391A9B08B0C9

      Notater:

      Jomfru Agnes var Kong Håkon V.s eldste naturlige datter. Hennes mor kjennes ikke. Hun ble trolovet med hr. Havtore i 1302. (Isl. Ann. IV, V). Hun var dengang neppe stort mer enn 10 år gammel. Ekteskapet mellom dem kan derfor først være inngått flere år senere, sannsynligvis omkring 1307.

      En rask titt i Regesta Norvegica og Diplomatarium Norvegicum viser bl. a.
      at:
      1) Håkon V's datter Agnes ble gift med Havtore Jonsson før 9/1 1312 og at
      de da enda ikke hadde noen barn. (RN III 756 og 757)

      I "Norges Historie " Cappelens forlag b. 5 s. 11-12,kan en lese at folk
      nordafjells foreslo drottseten Sigurd Jonsson som ny konge i Norge etter at
      Kristoffer av Bayerns var død.Her blir det videre nevnt at Sigurd Jonsson
      var Håkon 5.
      s dattersønn dattersønn gjennom kongens uekte datter Agnes som
      ble gift med Havtore Jonsson til Sudrheim.Denne slektsforbindelsen gav
      forøvrig ikke Sigurd Jonsson arvekrav på tronen.Det nevnes ikke hvilke
      kilder forfatter av "Norges Historie " ,Ole Jørgen Bendictow har brukt .Men
      slik det blir skrevet forstår jeg som om dette er en kjent sak.Videre
      nevnes det i en ikke oppgitt kilde at kona til Sigurd ;Filippa datter av
      grev Hans av Neugarden og Eberstein var i slekt med kongen (Håkon. 5 ).

      Familie/Ektefelle/partner: Haftore Jonson Sudrheim. Haftore (sønn av Jon Raud Ivarsson til Sudrheim og Åsa Haftorsdatter) ble født 1275 , Sudrheim, Romerike, Norway; døde 1319, Borregård, , Østfold, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 26. Sigurd Haftoreson Sudrheim  Etterslektstre til dette punkt ble født 1315 , Sudrheim, Romerike, Norway; døde 1393, Borregård, , Østfold, Norway.

    2. 22.  Ingebjørg Norheim Guttormsdtr Etterslektstre til dette punkt (19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1275 , Norheim, Kvam, Hordaland; døde, Sandven, Kvam, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 83870F8A46E347429B30B14260088CAAB100

      Familie/Ektefelle/partner: Peder Joensen Sandven. Peder (sønn av Joen Pedersen Sandven) ble født 1275 , Sandven, Kvam, Hordaland; døde før 1331, Sandven, Kvam, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 27. Margrete Pedersdatter Sandven  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1292 , Sandven, Kvam, Hordaland; og døde.
      2. 28. Brigida Pedersdattter Sandvin  Etterslektstre til dette punkt ble født 1300 , Sandvin, , Hordaland, Norway.

    3. 23.  Sigrid Guttormsdatter Norheim Etterslektstre til dette punkt (19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født cirka 1280 , Norheim, Kvam, Hordaland; og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: C2E5E8E0F2B04FAB9033467C35B9D9318873

      Familie/Ektefelle/partner: Sigurd Guttormsen Torsnes, d.e.. Sigurd ble født cirka 1270 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde cirka 1330, Torsnes, Jondal, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 29. Guttorm Sigurdsen Torsnes  Etterslektstre til dette punkt ble født 1310 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde 1409, Torsnes, Jondal, Hordaland.

    4. 24.  Bengt BobergBengt Boberg Etterslektstre til dette punkt (20.Birgitta7, 17.Ingrid6, 14.Benedikta5, 10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) og døde.

      Familie/Ektefelle/partner: Ingrid Magnusdotter Lejonbalk. Ingrid (datter av Magnus Karlsson og Cecilia Elofsdotter) og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 30. Helga Bengtsdotter Boberg  Etterslektstre til dette punkt og døde.

    5. 25.  Ingrid Eriksdotter, BobergIngrid Eriksdotter, Boberg Etterslektstre til dette punkt (20.Birgitta7, 17.Ingrid6, 14.Benedikta5, 10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 54E99A03ADCA49378422BF4F79C238ACA466

      Familie/Ektefelle/partner: Karl Ulfsson Sparre, av Tofta. Karl (sønn av Ulf Abjörnsson Sparre, av Tofta og Kristina Sigismundsdotter, 3 klöverblad) ble født før 1345; døde 1407; ble begravet 17 Feb 1410, Vadstena kloster. [Gruppeskjema] [Familiediagram]



    Generasjon: 9

    1. 26.  Sigurd Haftoreson Sudrheim Etterslektstre til dette punkt (21.Agnes8, 18.Håkon7, 15.Magnus6, 11.Håkon5, 8.Håkon4, 4.Sverre3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1315 , Sudrheim, Romerike, Norway; døde 1393, Borregård, , Østfold, Norway.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: sysselmann og riksråd
      • _UID: F27774B0130642CEBB5A5AB99F647878D170

      Notater:

      Sigurd kan ikke ha vært mer enn høyst 20 år gammel da han blir nevnt første gang i 1333 sammen med broren Jon. HavtoresønneneÐ sammen med Erling Vidkunnsson og Ulv Sakseson blir sagt å ha holdt Tunsberghus for kong MagnusÐ, men siden ga seg i hans vold. Den feudale selvrådigheten som her fikk uttrykk, møter vi igjen hos Sigurd ved flere anledninger opp gjennom 1330-årene, og for hans del var den vel også utslag av ungdommelig overmot. Det har kanskje sammenheng med oppsetsigheten i 1333 som vi hører om i et pavebrev fra 25.06.1334, da han ble løst fra det bann han var lyst i for å ha fanget bisp Hallvard av Hamar og tvunget ham til for en tid å overlate ham et av bispens faste slott, sikkert Mjøskastellet. Det er mulig at dette gjelder den notis som finnes i en enkelt islandsk årbok under året 1339, at biskopene Salomon (av Oslo) og Hallvard ble fanget og ranet for gods av Roar (ellers ukjent), Sigurd og UlvÐ.
      Etter faren arvet han hovedgården Sørum på Romerike med tilhørende gods. Den 29.09.1342 fikk han pavelig dispensasjon til å gifte seg med Ingebjørg, datter til herr Erling Vidkunnsson, som han ifølge pavebrevet var beslektet med i 4. ledd. Han ble dermed en av arvingene til det største jordegods i Norge, og da Erlings eneste sønn Bjarne døde barnløs i 1353 ble han i virkeligheten hovedarvingen. Allerede før sin død i 1354 innsatte Erling Sigurd som arving til Giske, og etter Erlings død fikk han dessuten Bjarkøy. Derved ble han uten tvil den rikeste godseieren i Norge. Allerede i 1353 var han også blitt medarving til Sundbugodset, og i 1363 fikk han dom for medarverett etter sitt søskenbarn fru Herdis Torvaldsdatter. Han øket sitt gods ved jordkjøp både nordenfjells og vestenfjells, og han hadde også gods i Värmland. Mens broren, herr Jon, mer og mer holdt seg til Sverige, ble Sigurd den fremste adelsmann i Norge.

      Sigurd Havtoresson (Sørum-ætten [rose]), sender ut brev på Huseby i øystre Skaun på Romerike der han kunngjør salg av 2 øresbol jord i Hårekstad i Hofs sogn på Fet på Romerike til Gudmund Kolbeinsson. Sighurdr Hafthores sunar har Tord Jonsson som lensmann i vitnebrev sendt ut på Tembe på Skogebygden 1358 mai 25 (DN II nr. 342). Har Arne Torleivsson som sin lensmann i større eiendomssak på Romerike 1376 januar 29 (DN V nr. 286).
      Sigurd Havtoreson hadde en sønn Håkon og en datter Agnes. (DN I 448).

      Familie/Ektefelle/partner: Ingeborg til Giske og Bjarkøy. Ingeborg (datter av Erling Vidkunson, Giske og Elin Leikum) ble født 1320 , Bjarkøy, Hålogaland, Norway; døde etter 1400. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 31. Agnes Sigurdsdotter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1350 , Sudrheim, Romerike, Norway; døde 1404, Sudrheim, Romerike, Norway.

    2. 27.  Margrete Pedersdatter Sandven Etterslektstre til dette punkt (22.Ingebjørg8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født cirka 1292 , Sandven, Kvam, Hordaland; og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 535B45D74D4F4CFAAA2E9C661A9AF093BDDA

      Margrete giftet seg med Erling Tollakson cirka 1314, Norge. Erling ble født cirka 1290 , Norge; døde etter 1348, Sandven, Kvam, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 32. Arnvid Erlingsen Berge  Etterslektstre til dette punkt ble født 1320 , Norheim, Kvam, Hordaland; og døde.

    3. 28.  Brigida Pedersdattter Sandvin Etterslektstre til dette punkt (22.Ingebjørg8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1300 , Sandvin, , Hordaland, Norway.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 0AFB1D47F9C84DB69E4BA33699E167A6768A

      Notater:

      Ifølge vitnebrev datert 14. januar 1331 er Brigida datter av Peter på Sandven og Ingebjørg.

      There is some confusion surrounding Brigita. It seems this daughter of Peter Jonson or Petersen was married to Arnbjørn Eindridesson, but was she also the wife of Karlshovud?

      Død:
      Y

      Familie/Ektefelle/partner: Arnbjørn Einrideson. Arnbjørn ble født 1280; døde etter 1331. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 33. Arnbjørnsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født , Norway; og døde.

      Brigida giftet seg med Karlshoved Nordheim Bårdsen etter 1331. Karlshoved (sønn av Bård Serkersson Norheim og NN Jonsdatter Koll) ble født før 1300 , Kaupanger, Sogn og Fjordane, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 34. Bård Karlshovedsen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1335 , Kaupanger, Sogn og Fjordane, Norway; døde, Norheim, Kvam, Hordaland.

    4. 29.  Guttorm Sigurdsen Torsnes Etterslektstre til dette punkt (23.Sigrid8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1310 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde 1409, Torsnes, Jondal, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 7CD4D4AA7718449C8645FEAA491A84E279DB

      Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 35. Sigurd Guttormsen Torsnes Gautessøn  Etterslektstre til dette punkt ble født før 1350 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde etter 1416, Torsnes, Jondal, Hordaland.

    5. 30.  Helga Bengtsdotter BobergHelga Bengtsdotter Boberg Etterslektstre til dette punkt (24.Bengt8, 20.Birgitta7, 17.Ingrid6, 14.Benedikta5, 10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 81437E4630704617A2E3FD094E914385B760

      Familie/Ektefelle/partner: Magnus Knutsson. Magnus (sønn av Knut Store) ble født cirka 1310 , Mosseboda; og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 36. Sven Store  Etterslektstre til dette punkt ble født , Mosseboda; og døde.


    Generasjon: 10

    1. 31.  Agnes Sigurdsdotter Etterslektstre til dette punkt (26.Sigurd9, 21.Agnes8, 18.Håkon7, 15.Magnus6, 11.Håkon5, 8.Håkon4, 4.Sverre3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1350 , Sudrheim, Romerike, Norway; døde 1404, Sudrheim, Romerike, Norway.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 4B69B7AA0CD445C18263E5737159075B643C

      Familie/Ektefelle/partner: Jon Marteinsønn Stjerne. Jon (sønn av Martin Magnusson) ble født 1345 , Östergötland; døde 1435, Sudrheim, Romerike, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 37. Katrine Jonsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1378 , Sudrheim, Romerike, Norway; døde 1445.

    2. 32.  Arnvid Erlingsen Berge Etterslektstre til dette punkt (27.Margrete9, 22.Ingebjørg8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1320 , Norheim, Kvam, Hordaland; og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: Lagrettemann
      • _UID: 860406FE96DC4B94990B6C4B01A66AAEF900

      Familie/Ektefelle/partner: Arnbjørnsdatter. (datter av Arnbjørn Einrideson og Brigida Pedersdattter Sandvin) ble født , Norway; og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 38. Magnhild Arnvidsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1350 , Norheim, Kvam, Hordaland; døde, Norheim, Kvam, Hordaland.

    3. 33.  Arnbjørnsdatter Etterslektstre til dette punkt (28.Brigida9, 22.Ingebjørg8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født , Norway; og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: A57004CCEEAC44B1BFFBEE63F367AA24A7B2

      Familie/Ektefelle/partner: Arnvid Erlingsen Berge. Arnvid (sønn av Erling Tollakson og Margrete Pedersdatter Sandven) ble født 1320 , Norheim, Kvam, Hordaland; og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 38. Magnhild Arnvidsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1350 , Norheim, Kvam, Hordaland; døde, Norheim, Kvam, Hordaland.

    4. 34.  Bård Karlshovedsen Etterslektstre til dette punkt (28.Brigida9, 22.Ingebjørg8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1335 , Kaupanger, Sogn og Fjordane, Norway; døde, Norheim, Kvam, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 788ADBB8BB0445399B1B908DC501E76BBD91

      Familie/Ektefelle/partner: Magnhild Arnvidsdatter. Magnhild (datter av Arnvid Erlingsen Berge og Arnbjørnsdatter) ble født 1350 , Norheim, Kvam, Hordaland; døde, Norheim, Kvam, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 39. Herborg Nordheim Bårdsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1365 , Norheim, Kvam, Hordaland; ble begravet , Norheim, Kvam, Hordaland.

    5. 35.  Sigurd Guttormsen Torsnes Gautessøn Etterslektstre til dette punkt (29.Guttorm9, 23.Sigrid8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født før 1350 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde etter 1416, Torsnes, Jondal, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 4762BD2842004DF1835BC01CA76E014321EB

      Notater:

      (Research):Han er kanskje den Sigurd Guttormsen som nevnes i diplomer av 1375 og 1380 fra gården Rogne på Voss. Han var til stede der i 1375, da hans faster, hustru Brynhild Sigurdsdotter, fletførte seg til Jørund Arneson og dennes hustru Gyrid Halbjørnsdotter, og han stadfestet i 1380 det forlik som var kommet i stand.

      I et brev fra 1439 framgår det at fire svorne lagrettesmenn var tilstede i stuen på Norheim og hørte Andres Karlshovedson tale til sin farbror Svein Bårdson om de penger som var uskiftet etter Bård Karlshovedson og Magnhild Arnvidsdatter. Disse hadde 3 barn, sønnene Svein Bårdson, Karlshoved Bårdson (som hadde sønnen Andres) og ei datter som var gift med Sigurd Guttormson d.y. på Torsnes. At Sigurd Guttormson var gift med Bård Karlshovedson og Magnhilds datter ser vi av et diplom fra Norheim den 22. juli 1446, da 6 lagrettesmenn (DN. V, 738) kunngjør at Svein Bårdson ga Hartvig Krummedige 5½ månedsmatsbol i Espe i Ullensvang i sakøre for søstersønnen Bård Sigurdson. Denne Bård må være Bård Sigurdson på Torsnes, som nevnes i det førnevnte diplomet av 1409 om Torsnesmennene.

      Foruten Bård Sigurdson, hadde Sigurd Guttormson sønnene Guttorm og Nicolas (Nils). En av disse må være den farbroren til Herborg og Gyrid Bårdsdøtre, som i en islandsk tradisjonskilde er blitt utstyrt med eventyrtrekk. Men det ser ikke ut til at disse to sønnene har etterlatt seg livsarvinger.

      Kilder:
      Olav Kolltveit: Jondal i gamal og ny tid, 1953 (s. 55-57).
      Berge Velde: Slektene Velde og Espeland og inngiftede slekter. 1957

      Sigurd giftet seg med Herborg Nordheim Bårdsdatter 1380. Herborg (datter av Bård Karlshovedsen og Magnhild Arnvidsdatter) ble født 1365 , Norheim, Kvam, Hordaland; ble begravet , Norheim, Kvam, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 40. Bård Torsnes Galtung Sigurdssøn  Etterslektstre til dette punkt ble født , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde 1446, Torsnes, Jondal, Hordaland.

    6. 36.  Sven StoreSven Store Etterslektstre til dette punkt (30.Helga9, 24.Bengt8, 20.Birgitta7, 17.Ingrid6, 14.Benedikta5, 10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) ble født , Mosseboda; og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: D66D9CA443904040841D9495DD7611787C6F

      Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 41. Björn Svensson Store  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1432; og døde.


    Generasjon: 11

    1. 37.  Katrine Jonsdatter Etterslektstre til dette punkt (31.Agnes10, 26.Sigurd9, 21.Agnes8, 18.Håkon7, 15.Magnus6, 11.Håkon5, 8.Håkon4, 4.Sverre3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1378 , Sudrheim, Romerike, Norway; døde 1445.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: B8F9224D98104FC8A6B3E790D0C2D2CFE212

      Familie/Ektefelle/partner: Alv Bolt Haraldssønn. Alv (sønn av Harald Sigerstad Alvson og Jorunn Bjørnsdatter) ble født 1340 , Thom og Manvik, Vestfold, Norway; døde 13 Mar 1412, Vadstena, Östergötlands län, Sweden. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 42. Agnes Bolt Alvsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1398 , Norway; døde etter 1472.

    2. 38.  Magnhild Arnvidsdatter Etterslektstre til dette punkt (32.Arnvid10, 27.Margrete9, 22.Ingebjørg8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1350 , Norheim, Kvam, Hordaland; døde, Norheim, Kvam, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 7A7E90A1571D43868C655CE3FCC2241F970D

      Familie/Ektefelle/partner: Bård Karlshovedsen. Bård (sønn av Karlshoved Nordheim Bårdsen og Brigida Pedersdattter Sandvin) ble født 1335 , Kaupanger, Sogn og Fjordane, Norway; døde, Norheim, Kvam, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 43. Herborg Nordheim Bårdsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1365 , Norheim, Kvam, Hordaland; ble begravet , Norheim, Kvam, Hordaland.

    3. 39.  Herborg Nordheim Bårdsdatter Etterslektstre til dette punkt (34.Bård10, 28.Brigida9, 22.Ingebjørg8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1365 , Norheim, Kvam, Hordaland; ble begravet , Norheim, Kvam, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: E4601049BA7840E694498F5440975AE3C9E4

      Herborg giftet seg med Sigurd Guttormsen Torsnes Gautessøn 1380. Sigurd (sønn av Guttorm Sigurdsen Torsnes) ble født før 1350 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde etter 1416, Torsnes, Jondal, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 44. Bård Torsnes Galtung Sigurdssøn  Etterslektstre til dette punkt ble født , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde 1446, Torsnes, Jondal, Hordaland.

    4. 40.  Bård Torsnes Galtung Sigurdssøn Etterslektstre til dette punkt (35.Sigurd10, 29.Guttorm9, 23.Sigrid8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde 1446, Torsnes, Jondal, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 8693A61F29404E319B62B21946B9C390E09D

      Familie/Ektefelle/partner: Gyrid Torbergsdatter. Gyrid (datter av Torberg S. Brandvik Håkonsson og Gudrun Tordsdatter) ble født Uppsk 1390 , Berge, Strandebarm, Hordaland; døde 1458, Torsnes, Jondal, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 45. Gyrid Galtung Bårdsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1415 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde etter 1497, Lydvo, Voss, Hordaland.

    5. 41.  Björn Svensson StoreBjörn Svensson Store Etterslektstre til dette punkt (36.Sven10, 30.Helga9, 24.Bengt8, 20.Birgitta7, 17.Ingrid6, 14.Benedikta5, 10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) ble født cirka 1432; og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 139D8BE0007646759550E1C49CC53E2EA3A3

      Familie/Ektefelle/partner: Kerstin Johansdotter. Kerstin ble født cirka 1436; og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 46. Tord Björnsson Store, till Torestorp  Etterslektstre til dette punkt døde 1508, Torestorp, Svenljunga.
      2. 47. Kerstin Björnsdotter Store  Etterslektstre til dette punkt og døde.


    Generasjon: 12

    1. 42.  Agnes Bolt Alvsdatter Etterslektstre til dette punkt (37.Katrine11, 31.Agnes10, 26.Sigurd9, 21.Agnes8, 18.Håkon7, 15.Magnus6, 11.Håkon5, 8.Håkon4, 4.Sverre3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1398 , Norway; døde etter 1472.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 686A48D4DA534677BA36B60B4F54AC552DC8

      Familie/Ektefelle/partner: Knut Jonsson. Knut døde 1437. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 48. Ragnfrid Knutsdatter av Tre Rosor  Etterslektstre til dette punkt ble født , Manvik, Vestfold, Norway; og døde.

    2. 43.  Herborg Nordheim Bårdsdatter Etterslektstre til dette punkt (38.Magnhild11, 32.Arnvid10, 27.Margrete9, 22.Ingebjørg8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1365 , Norheim, Kvam, Hordaland; ble begravet , Norheim, Kvam, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: E4601049BA7840E694498F5440975AE3C9E4

      Herborg giftet seg med Sigurd Guttormsen Torsnes Gautessøn 1380. Sigurd (sønn av Guttorm Sigurdsen Torsnes) ble født før 1350 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde etter 1416, Torsnes, Jondal, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 49. Bård Torsnes Galtung Sigurdssøn  Etterslektstre til dette punkt ble født , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde 1446, Torsnes, Jondal, Hordaland.

    3. 44.  Bård Torsnes Galtung Sigurdssøn Etterslektstre til dette punkt (39.Herborg11, 34.Bård10, 28.Brigida9, 22.Ingebjørg8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde 1446, Torsnes, Jondal, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 8693A61F29404E319B62B21946B9C390E09D

      Familie/Ektefelle/partner: Gyrid Torbergsdatter. Gyrid (datter av Torberg S. Brandvik Håkonsson og Gudrun Tordsdatter) ble født Uppsk 1390 , Berge, Strandebarm, Hordaland; døde 1458, Torsnes, Jondal, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 50. Gyrid Galtung Bårdsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1415 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde etter 1497, Lydvo, Voss, Hordaland.

    4. 45.  Gyrid Galtung Bårdsdatter Etterslektstre til dette punkt (40.Bård11, 35.Sigurd10, 29.Guttorm9, 23.Sigrid8, 19.Guttorm7, 16.Gyda6, 12.Guttorm5, 9.Inge4, 5.Cecilia3, 2.Sigurd2, 1.Tora1) ble født 1415 , Torsnes, Jondal, Hordaland; døde etter 1497, Lydvo, Voss, Hordaland.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: D805B331DE1141118E711AD25E1AD5D00AD5

      Notater:

      I et brev fra 1512 sees at hennes [Gyrid Bårdsdtr] mann var Orm, hennes datter Astrid ble der omtalt som Astrid Ormsdtr. Omstendighetene tyder på at denne Orm var Orm Ivarssønn på Lødve, Voss. Han er nevnt i brev fra Voss 1455 og 1472, han skal være sønn til Ivar Vikingssønn fra Måge i Hardanger. Ifølge skiftebrevet fra 1497 hadde Gyrid tre døtre:
      Ingrid / Astrid og Gudrun.

      Familie/Ektefelle/partner: Orm Ivarssøn Lydvo. Orm (sønn av Ivar Vikingsen Lydvo) ble født 1420 , Lydvo, Voss, Hordaland; døde 1497, Lydvo, Voss, Hordaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 51. Ingrid Ormsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1450 , Voss, Hordaland, Norway; døde etter 1543.

    5. 46.  Tord Björnsson Store, till TorestorpTord Björnsson Store, till Torestorp Etterslektstre til dette punkt (41.Björn11, 36.Sven10, 30.Helga9, 24.Bengt8, 20.Birgitta7, 17.Ingrid6, 14.Benedikta5, 10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) døde 1508, Torestorp, Svenljunga.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: hövitsman
      • _UID: A0BB69CD565D44BA9A14A12F52E4B9AE5D76

      Familie/Ektefelle/partner: Kerstin Bengtsdotter Krabbe. Kerstin (datter av Bengt Bengtsson Krabbe og Magdalena) og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 52. Carin Tordsdotter Store  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1480; og døde.
      2. 53. Carl Tordsson Store  Etterslektstre til dette punkt døde 1571.

    6. 47.  Kerstin Björnsdotter StoreKerstin Björnsdotter Store Etterslektstre til dette punkt (41.Björn11, 36.Sven10, 30.Helga9, 24.Bengt8, 20.Birgitta7, 17.Ingrid6, 14.Benedikta5, 10.Sune4, 7.Folke3, 3.Brigida2, 1.Tora1) og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 969C49825FC24013B4654BAE3E5DE58386F8