Sandøra, eller Sannes som det står i de eldste dokumentene, ble tatt i bruk som rydning tidlig i 1730-årene. Her, rett utenfor Jegerberget, hadde nordmannen Hans Larsen slått seg ned, vistnok i 1733, og begynte å rydde stedet. Han og kona, Anne Jonsdatter eller Olsdatter, fikk 8 barn på stedet. Da skyldsetningskommisjonen kom 24.08.1741, kunne de ikke legge fram noe skriftelig bevis for retten til å rydde, men Hans hevdet at fogden Tønder hadde gitt ham lov. Han og familien fikk imidlertid bli på Sandøra. Gjennom senere ekteskap ble denne familien sterkt knyttet til Anders Andersen «Markeneskvænen»'s familie. Hvor Hans og kona kom fra er usikkert, likeså om han kan ha vært i slekt med de andre nordmennene som kom samtidig.
Grenseskillet ble satt fra Hamren på den ytre siden til Ingerberget (Jegerberget) på innsiden. Jorden ble funnet å være skrinn og ikke å kunne utbringe fôr til mer enn 2 kyr, og dette selv om man tok skogen til hjelp. Det ble opplyst ved skyldsetningsforretningen, at det
var tilstrekkelig bjørkeskog til brensel, men intet fiskeri uten «en kokfisk undertiden». Bruket ble skyldsatt for 12 merker.
Vi kan merke oss at når deres barnebarn, Anne Chatrine forlovet seg med Morten Andersen, bevitner Ole Andersen, Tennes og Lars Hansen, Sandøre at «de trolovede ere i slægt i 2. og 3. slægtsledd.» De måtte derfor få kongelig bevilgning for å gifte seg. Ser vi på
slektstavla, ser vi at det må være nyrydderne på Sandøra og på Tennes som har vært i slekt.
Troligvis kom også Hans og Anna fra Trøndelag.
Et «Siele Register over Tromsøe og Helgøe Menigheder saaledes som de befandtes at være udi Tall d: 15. aug: 1769» viser:
«Gaardernes Nafne:
Sandøre
«Brukarar og koner:
Hans Hans. - 35 [år] og Hst. Susanna Andersd. - 23
Born:
Beata Hansd. - 1
«Brukarar og koner:
Hans Lars. - 70 og Hst. Anne Olsd. [feilskrift for Jonsd.] - 72
Born:
Lars Hans. - 36, Anne - 40, Solvie - 23
Tenarar:
Hendrich Ols. - 13».
Hans Larsen Sandøre døde våren 1780, 88 år gammel.
«Dom: post Pasc 2 (2. søndag etter påske) Hans Lars. Sandøre 88».
Skifte etter Hans ble avholdt 20.09.1780:
«Anno 1780 den 20de September, er skiftet bleven Sluttet med udtag efter afdøde Hans Larsen, boende paa gaarden Sandøre i Tromsøe Meenighed og Heløe Tinglov. Denne var Enkemand og altsaa død i Eenkig Stand, men haver følgende Børn efter Sig:
...».
Bruket ble delt mellom hans 2 sønner, Lars som fikk 8 merker og Hans som fikk 4 merker. Sønnene er begge brukere i 1787.